Uleiul de krill si puterea fosfolipidelor pe care le contine
Din ce este compus uleiul de peste si ce structura are?
Uleiul de peste provine din grasimi solubile, mai exact din trigliceride. Trigliceridele sunt niste grasimi naturale, precum lipidele, ce se gasesc in sange si provin din uleiuri si grasimi animale si vegetale. Structura lor este data de trei siruri paralele de acizi grasi (EPA, DHA si Omega-6) dispuse de-a lungul catenei plus o molecula de glicerol.
Din ce este compus uleiul de krill si ce structura are acesta?
Uleiul de krill este sub forma de fosfolipide. Fosfolipidele sunt si ele niste lipide, care joaca un rol important in formarea membranei celulare. Ele sunt formate din doua siruri de acizi grasi, unul saturat si unul nesaturat, dispusi de o parte si de alta a catenei. Pe una din parti, folsfolipidele contin un complex de compusi care promoveaza sanatatea generala si sanatatea creierului. Fosfolipidele sunt grasimi solubile in apa datorita caracterului amfipatic, ce inseamna ca ele contin o parte hidrofoba si una hidrofila.
Aceasta structura a uleiului de peste si a uleiului de krill face diferenta dintre cele doua suplimente.
Fosfolipidele sunt mult mai usor de digerat, decat trigliceridele, deoarece acestea se dizolva rapid atat in grasimi, cat si in apa, in comparatie cu trigliceridele care nu se dizova in apa. Acest lucru influenteaza in mod direct si absorbtia de catre organism a uleiului de krill si de peste.
Prin urmare, uleiul de krill se absoarbe integral si alimenteaza organismul cu acizi grasi Omega 3, 6 si 9, contribuind la constructia membranelor celulare si indeplinirea altor functii importante cum ar fi facilitarea transportului de acizi grasi in tot corpul, inclusiv prin bariera hemato-encefalica la creier. Uleiul de peste insa, nu poate face acest lucru, el alimentand organismul doar cu o cantitate mica de acizi grasi Omega-3.
Fosfolipidele sunt singurele substante recunoscute de corpul uman ca fiind proprii, de aceea ele sunt utilizate mult mai eficient de organism in indeplinirea diferitor functii, iar cantitatea de acizi grasi absorbita din alimente sau produse pe baza de fosfolipide este mult mai mare, in comparatie cu cele care ar contine trigliceride.
Un alt beneficiu al structurii uleiului de krill este ca acizii grasi Omega-3 din fosfolipide contribuie la promovarea unui raport sanatos de acid gras a membranei celulare cu predominare Omega-3, in comparatie cu trigliceridele care contin grasimi saturate si duc la membrane celulare cu predominare Omega-6.