Stii care sunt cauzele aparitiei bolilor de inima?
In prezent bolile de inima sunt principala cauza de deces in lume. Rezultatele studiilor au aratat ca bolile coronariene incep cu leziuni ale mucoasei si straturile interioare ale arterelor inimii. Factorii care duc la aparitia afectiunilor cardiace sunt:
– fumatul, inclusiv cel pasiv;
– nivelul ridicat al colesterolului rau;
– dieta bogata in grasimi saturate de origina animala;
– cantitati mari de sange datorita rezistentei la insulina sau diabet;
– inflamarea vaselor de sange;
– tensiunea arteriala crescuta;
– depresia.
Placile de colesterol de pe artere incep sa se formeze in cazul in care arterele sunt deteriorate. Acumularea acestor placi in arterele inimii pot incepe chiar din copilarie.
De-a lungul timpului aceste placi se pot solidifica si mari. Placile de colesterol de pe areterele inimii ingusteaza arterele si reduc fluxul de sange bogat in oxigen, care alimenteaza inima. Din aceasta cauza puteti avea dureri in piept sau disconfort numit angina.
Placile de colesterol se rup, iar aceste fragmente de celule de sange numite trombocite se strang impreuna in grupuri si formeaza cheaguri de sange.
Cheagurile de sange reduc si inrautatesc circulatia generala a sangelui si circulatia la nivelul arterelor inimii, agravand astfel angina. Cand un cheag de sange este mai mare el poate bloca in mare parte o artera sau chiar total, provocand un atac de cord.
Un alt factor care contribuie la aparitia bolilor de inima, in special boala coronariana microvasculara, este nivelul scazut de estrogen inainte si dupa menopauza. Aceasta este o boala care afecteaza arterele mici ale inimii.
O alta cauza ar fi sindromul inimii frante. Acesta se manifesta prin eliberarea brusca a unor hormoni de stres, care provoaca o tulburare majora. Cele mai multe cazuri ale acestui sindrom sunt inregistrate la femeile care au trecut de menopauza.